Wat is een long ontsteking?

Een long ontsteking is iets wat bij veel mensenbekend in de oren klinkt, maar wat is een long ontsteking eigenlijk? Bij een long ontsteking zijn de longblaasjes en de kleinere luchtwegen ontstoken, het word veroorzaakt door een virus of bacterie. Over het algemeen ontstaat een long ontsteking in de bovenste luchtwegen, dit gaat vanzelf over. Een enkele keer breid de infectie zich uit naar de lagere luchtwegen en longblaasjes, het slijmvlies raakt geïrriteerd, zwelt op en maakt meer slijm aan. Door het extra slijm raken de longblaasjes verstopt en dan kunt u minder lucht krijgen en zo wordt u benauwd. Een long ontsteking kan door verschillende virussen ontstaan, onder andere het griep virus.

Wat is een long ontsteking; De risico groepen:

Er bestaan risico groepen die een verhoogde kans hebben op een long ontsteking, dit zijn onder andere: Rokers (Die ook een verhoogd risico hebben op longkanker), mensen met COPD, ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Deze mensen zouden extra alert moeten zijn op een long ontsteking.

Wat is een long ontsteking; Licht of zwaar:

U kunt een lichte of zware long ontsteking krijgen, dit is afhankelijk van de grote van de ontsteking binnen in de longen, ook een dubbele long ontsteking kan voorkomen, beide longen zijn dan ontstoken.

Wat is een long ontsteking; De cijfers:

Jaarlijks krijgen zo’n 172.000 mensen in Nederland een long ontsteking. Zoals eerder gemeld, zijn er verschillende risico groepen; Vooral bij jonge kinderen (0-9) en ouderen (55+) komt een long ontsteking vaker voor. In de meeste gevallen heeft een long ontsteking geen ernstige gevolgen. Zo’n 55.000 mensen worden er ieder jaar opgenomen met een zware long onsteking, de meeste mensen herstellen hiervan. Slechts een klein deel van de 172.000 mensen met een long ontsteking, overlijdt hieraan. Het gaat in dit geval om zo’n 5500 mensen per jaar.